Börja spela schack

Förbi | 2019-03-07

Under våren deltar några schackintresserade i en nybörjarkurs i schack. Kursledare är Cajsa Lindberg som hållit flera nybörjarkurser tidigare i Solna SS.

Vi var nyfikna hur det kom sig att de ville lära sig mer om schack. En deltagare var från Norge. Han berättade att han fått ett schackbräde i julklapp. Han blev också väldigt intresserad av schack när han kunde följa VM matchen som gick i London via NRK. Han tyckte det var många intressanta kommentarer och analyser. Schack är ju som bekant mycket hett i Norge mycket tack vare världsmästaren Magnus Carlsen.

Den yngste deltagaren blev intresserad då far och son börjande spela schack under julen och kontaktade klubben. Pappan berättade att han hade spelat för 40 år sedan och att han i sin tur spelat med sin pappa. De tyckte båda att det var kul att lära sig mer och spela i en klubb. En annan deltagare hade tidigare spelat lite grand men ville nu återuppta det och lära sig mer.

Om kursen tyckte de att det var bra att lära sig från grunden, hur man kan tänka och undvika eller utnyttja olika situationer. Man tyckte också att det var trevligt att spela i en klubblokal där andra schackintresserade var där och spelade. Kalmarmästerskapen pågår ju samtidigt. En av deltagarna förstod inte att schack var så stort, man läser ju inte mycket om det i tidningarna.

Alla ville gärna fortsätta att spela i någon form. De såg fram emot att få avsluta kursen med en turnering.

Deltagare och kursledare i nybörjarkurs i Schack 2019