Rilton 1800

Förbi | 2019-01-06

Av Cajsa Lindberg

Rilton 1800 pågår samtidigt med andra halvan av den stora tävlingen Rilton cup som just avslutats i Stockholm. Till Riltonfestivalen kommer spelare från hela världen och särskilt från Indien kommer det många deltagare.

I Rilton 1800, för spelare som var orankade eller hade under 1800 i elo, spelade främst svenska spelare men även några från andra europeiska länder. Det är också stor åldersspridning. Man kan få möta både knattar som knappt når upp till brädet och skäggiga farbröder. Det var många duktiga flickor med också vilket jag tyckte var extra kul så klart. Särskilt de yngre spelarna är bra för sin ålder och man får se upp även mot dem som är 10 och 11 år. Jag mötte t.ex. danmarksmästaren för spelare under 12 år. Det partiet gick inte så bra och inte heller det mot hans pappa. Mot pappan föll jag på eget grepp i en fin ställning. I övrigt var jag hård mot mina motståndare och är mycket nöjd med mina 5½ av 8. I år testade de ett nytt upplägg med 3 ronder snabbschack och 5 ronder långparti. 


Här kommer en liten övningsuppgift från snabbschacket. När jag drog mitt drag kände jag att det verkligen varit nyttigt att träna kombinationer. Det finns många konstiga sätt att sätta matt på men om man övar på dem innan ser man dem lättare även i snabbschack.  I ett av snabbschackspartierna mot en vuxen motståndare vann jag tidigt pjäs. I diagrammet ser ni en förenklad ställning (utan pjäs över). Jag spelar svart och hotar matt i ett drag som ni säkert ser. Vit försöker försvara sig mot detta genom att göra g3. Vad är det för fel på det draget?


1 g3? Vad gör svart?