Kalmarunionen etablerar sig i allsvenskan div II

By | 2019-04-12

Intervju med Mattias Kulander, lagledare för Kalmarunionen i allsvenskan div II. 

Mattias Kulander

Detta är andra året då Kalmarunionen spelat i div II i allsvenskan. I år lyckades ni med att inte bara etablera klubben i serien utan nådde det bästa resultat någonsin för Kalmarunionen. Vad är din förklaring till framgången? 

  • Vi har fått tillskott av nya spelare som gjort att vi fått en bredare och jämnare spelartrupp. Vi har fått ihop ett bra lag även om vissa spelare inte kunnat vara med i vissa matcher. Vi har blivit jämnare och har i en match utmanat ett av topplagen lite. T.ex. spelare vi 3-5 hemma mot segraren Karlshamn Schacksällskap. Vi säkrade fortsatt spel i div II redan i femte ronden.

Vad är det som är speciellt med att spela i ett lag jämfört med att spela schack individuellt? 

  • För mig personligen blir jag mer skärpt och taggad när jag spelar lagmatcher. Man spelar för laget och man kan lära mycket av varandra. Det är naturligtvis roligt att vinna matcher ihop. Schack är ju också en lagsport vilken man kanske inte tänker på i första taget.

Hur ser en typisk dag ut då ni spelar bortamatch ut? 

  • Många gånger har vi hyrt en minibuss och åker tillsammans till matchen. Laguttagningen är också ett viktigt moment beroende på vilka som kan, vilka vi möter, ranking och dagsform. 
  • På vägen hem brukar vi äta en bit mat tillsammans och prata både schack och annat.

Vi har fått en hel del nya spelare till klubben den senaste tiden, både nybörjare och mer erfarna. Kanske finns det ett intresse för ett till lag? Vad skulle du säga vara det mest givande med att spela i ett lag? 

  • Det är speciellt att spela i ett lag. Som jag sa tidigare så skärper man sig och spelar bättre. Man kan också lära sig mycket av mer erfarna spelare, speciellt om vi hinner gå igenom partier efteråt eller kan analysera dem på träningskvällarna vi har i klubben.
  • Finns det intresse kan vi kanske få ihop ett femmannalag till nästa säsong så att fler får spela och prova på att spela i lag vilket är fantastiskt kul. 

Läs mer